Polityka prywatności

I. INFORMACJE OGÓLNE

1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich z usług WorldSide https://worldside.pl poprzez Serwis.

2. Na potrzeby lepszego odbioru Polityki Prywatności termin „Użytkownik” zastąpiony został określeniem „Ty”, „Administrator” – „My”. Termin „RODO” oznacza Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.

3. WorldSide szanuje prawo do prywatności Użytkowników Serwisu, w szczególności dba o ochronę ich danych osobowych oraz stosuje odpowiednie rozwiązania organizacyjne i techniczne zapobiegające ingerencji w prywatność Użytkowników przez osoby trzecie. Nasze działania są ukierunkowane na zagwarantowanie Użytkownikom poczucia pełnego bezpieczeństwa na poziomie odpowiednim do obowiązującego prawa, w tym:

  • Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych);
  • Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną;
  • Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne.

Korzystanie z Serwisu  jest realizowane za pomocą bezpiecznego protokołu SSL, który istotnie zwiększa ochronę transmisji danych w sieci Internet.

4. Dla interpretacji terminów stosuje się słowniczek Regulaminu.

5. Słownik pojęć:

  • cookie – jest to niewielka informacja zapisywana przez serwer na komputerze Użytkownika, którą serwer może odczytać przy ponownym połączeniu się z tego komputera,
  • log systemowy – jest to informacja, jaką przekazuje serwerowi komputer Użytkownika przy każdym połączeniu, może zawierać różne dane (np. numer IP), z których można mniej lub bardziej dokładnie ustalić skąd nastąpiło połączenie,
  • adres IP – indywidualny numer, który z reguły posiada każdy komputer podłączony do Internetu, numer IP może być na stałe związany z danym komputerem (statyczny) lub przydzielony mu na dane połączenie (dynamiczny),
  • protokół SSL – specjalny standard przesyłania danych w Internecie, w którym transmisja jest kodowana, w odróżnieniu od zwykłego przesyłania, gdzie transmisja odbywa się otwartym tekstem.

II. ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH

​1. RODO jest obecnie standardem dla praw ochrony danych osób fizycznych, spełniamy postanowienia unijnego rozporządzenia. Państwa dane są bezpieczne.

2. Administratorem danych osobowych jest WorldSide z siedzibą przy ul. Strzelców 19/5, 31-422 Kraków, sklep@worldside.pl nr tel. 530-020-094. Adres naszej strony internetowej to: https://worldside.pl

2. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego.

III. GROMADZENIE DANYCH

1. Dane osobowe podawane w formularzu na landing page’u są traktowane jako poufne i nie są widoczne dla osób nieuprawnionych. Dane dostępne są tylko dla osób uprawnionych zgodnie z II. Administrator Danych.

2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:

  1. poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje (np. dane kontaktowe w procesie składania zamówienia, dane podane w procesie rejestracji konta, dane użytkownika w momencie kontaktu za pośrednictwem formularza kontaktowego, dane podane w celu pozyskiwania informacji za pomocą newsletter’a itp.)
  2. poprzez gromadzenie plików “cookies” [patrz polityka plików “cookies”].

3. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez użytkownika.

4. Usługodawca jest administratorem danych swoich klientów. Oznacza to, że jeśli posiadasz Konto na naszej stronie, to przetwarzamy Twoje dane jak: imię, nazwisko, adres płatności, adres wysyłki, adres e-mail, numer telefonu, adres IP.

5. Usługodawca jest także administratorem danych osób zapisanych na [przykładowo] newsletter czy innych formularzach strony, w których je podasz.

IV. JAKIE DANE OSOBISTE ZBIERAMY I DLACZEGO JE ZBIERAMY

1. Zbieramy tylko niezbędne dane do realizacji określonych celów. Twoje dane są nam potrzebne, aby wysyłać: newsletter, informacje handlowe, informacje marketingowe, informacje na temat organizowanych konkursów, na potrzeby założenia konta w serwisie.

2. Podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest realizacja zamówienia, marketing swoich produktów i usług, uzasadniony interes administratora, tj. wykazanie prawidłowej realizacji zamówienia, na potrzeby ewentualnych zwrotów i reklamacji. W stosunku do pozostałych celów podstawą przetwarzania danych osobowych jest Twoja zgoda.

3. Podczas przeglądania naszej witryny, będziemy zbierać następujące informacje:

  • Przeglądane produkty: użyjemy tych informacji, aby na przykład pokazać ci ostatnio oglądane produkty
  • Lokalizacja, adres IP i przeglądarka: użyjemy tych danych do oszacowania podatków i kosztów wysyłki
  • Adres wysyłki: poprosimy cię o wpisanie adresu, abyśmy mogli na przykład oszacować koszty wysyłki przed złożeniem zamówienia i wysłać zamówienie!
  • Będziemy również używać plików cookie do śledzenia zawartości koszyka podczas przeglądania naszej witryny.

Gdy kupujesz w naszym sklepie, poprosimy cię o podanie informacji zawierających imię i nazwisko, adresy płatności i wysyłki, e-mail, telefon, dane płatności lub karty i opcjonalne dane konta: nazwa użytkownika i hasło. Będziemy wykorzystywać te informacje w poniższych celach:

  • Przesyłanie informacji o twoim koncie i zamówieniach
  • Odpowiadanie na twoje zgłoszenia, w tym zwroty i reklamacje
  • Procesowanie płatności i zapobieganie oszustwom
  • Założenie konta w naszym sklepie
  • Spełnienie zobowiązań prawnych, np. obliczania podatków
  • Ulepszanie oferty sklepu
  • Wysyłanie informacji marketingowych, jeśli zgodzisz się na ich otrzymywanie
  • Jeśli utworzysz konto, zachowamy twoje imię i nazwisko, adres, e-mail oraz numer telefonu, które będą wykorzystane przy składaniu następnych zamówień.

V. DANE ZEBRANE PO POZOSTAWIENIU KOMENTARZA

1. Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

2. Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

3. Ponadto zbieramy informacje o użytkownikach, którzy komentują witryny korzystające z naszej usługi antyspamowej Akismet. Informacje, które zbieramy, zależą od sposobu, w jaki Użytkownik tworzy Akismet dla Witryny, ale zazwyczaj zawierają adres IP komentatora, agent użytkownika, stronę odsyłającą i adres URL witryny (wraz z innymi informacjami bezpośrednio dostarczonymi przez komentatora, takimi jak ich nazwa, nazwa użytkownika, adres e-mail, adres i sam komentarz).

VI. DANE ZEBRANE PO ZAPISANIU SIĘ NA NEWSLETTER

1. Kiedy odwiedzający witrynę zapisuje się na listę mailingową, zbieramy dane widoczne w formularzu newslettera, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

2. Twoje dane są przechowywane tak długo, jak jesteś zapisany na listę mailingową. W każdej chwili możesz samodzielnie anulować subskrypcję lub poprosić o to nas.

3. Lista mailingowa ma na celu informowanie użytkowników poprzez podany adres e-mail o nowościach w sklepie, konkursach, ważnych zmianach dotyczących Firmy itp. 

4. W obsłudze listy mailingowej pomaga nam MailChimp – zachęcamy do zapoznania się z jego polityką prywatności

VII. DANE ZEBRANE ZA POŚREDNICTWEM UŻYTEGO FORMULARZA KONTAKTOWEGO

Informacje przesłane za ich pośrednictwem są przez nas przechowywane na potrzeby obsługi Klienta przez nieokreślony czas, ale nie wykorzystujmy uzyskanych tak informacji w celach marketingowych. W procesie kontaktu za pomocą formularza użytkownik pozyskiwane są dane w postaci adresu e-mail oraz dobrowolnie podanych danych (imię, imię i nazwisko, pseudonim itp.).

VIII. DANE A SYSTEM PŁATNOŚCI

Akceptujemy płatności poprzez przelew tradycyjny. Podczas przetwarzania płatności niektóre z twoich danych zostaną przekazane Firmom bankowym, w tym informacje wymagane do przetworzenia lub obsługi płatności, takie jak wartość zamówienia i informacje rozliczeniowe.

IX. DANE ZEBRANE A PRZESŁANE PRZEZ CIEBIE MEDIA

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

X. PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH

1. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy.

2. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu obsługi kontaktu informacyjnego, realizacji zamówienia.

3. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych.

4. Zgodnie Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE zapewniamy ochronę wszystkich danych osobowych, jakie zostały pozyskane w wyniku prowadzenia działalności handlowej i realizacji Państwa zamówień w naszym sklepie internetowym. Zapewniamy, że dane osobowe Kupujących przetwarzane będą wyłącznie dla celów realizacji zamówienia oraz dla celów marketingowych, gdy Kupujący wyrazi dodatkową zgodę na przetwarzanie danych osobowych. W przypadkach i na zasadach określonych w tej ustawie Kupujący ma prawo żądania uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem prawa albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane, a także ma prawo wniesienia pisemnego żądania zaprzestania przetwarzania jego danych osobowych.

XI. JAK DŁUGO PRZECHOWUJEMY TWOJE DANE

1. Ogólnie informacje są przechowywane tak długo, jak potrzebujemy informacji dla celów, dla których je gromadzimy i wykorzystujemy, i nie jesteśmy prawnie zobowiązani do dalszego przechowywania. Na przykład przechowujemy informacje o zamówieniach przez 5 lat dla celów podatkowych i księgowych w tym 2 lata dla celów uwzględnienia gwarancji, jeśli taka została udzielona. Obejmuje to imię i nazwisko, adres e-mail oraz adresy.

2. Będziemy również przechowywać komentarze i opinie, jeśli zdecydujesz się je napisać.

3. Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

4. Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej, przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili. Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje.

5. Dane przesyłane są do Firm statystycznych takich jak Google Analytics oraz Google Search Consol. Służą one ulepszeniu działania Serwisu i dostosowania potrzeb do preferencji Klientów.

XII. KTO Z NASZEGO ZESPOŁU MA DOSTĘP

Członkowie naszego zespołu mają dostęp do informacji, które nam podajesz. Np. administratorzy i obsługa sklepu mają dostęp do:

  • Szczegóły zamówień, takie jak kupione pozycje, data zamówienia, adres wysyłki i płatności
  • Informacje o klientach, takie jak imię i nazwisko, adres e-mail i informacje dotyczące fakturowania i wysyłki.

Nasz zespół ma dostęp do tych informacji, aby obsługiwać zamówienia, zwroty oraz oferować wsparcie.

XIII. CO DZIELIMY Z INNYMI

1. Dane zostaną udostępnione tylko tym podmiotom, które są niezbędne w realizacji naszych celów oraz podmiotom wspierającym nas w świadczeniu usług drogą elektroniczną, czyli: usługi płatnicze, kurier, poczta, dostawca systemu sprzedażowego ERP, dostawca marketingu automatycznego, programista. Twoje dane nigdy nie zostaną udostępnione innym podmiotom handlowym.

2. Dane przesyłane są do Firm statystycznych takich jak Google Analytics oraz Google Search Consol. Służą one ulepszeniu działania Serwisu i dostosowania potrzeb do preferencji Klientów.

3. Dane dobrowolne, podane przez użytkownika gromadzone są przez serwis MailChimp (polityka prywatności) w celu prowadzenia kampanii marketingowej, w wyniku zapisania się użytkownika na newsletter. 

4. Dane przesyłane na serwer serwisu celem prowadzenia bazy danych klientów w procesie założenia konta, realizacji zamówień, listy mailingowej. Strona jest zabezpieczona protokołem SSL celem ochrony Twoich danych.

5. Komentarze gości mogą być sprawdzane za pomocą automatycznej usługi wykrywania spamu (Akismet – polityka prywatności).

XIV. PRAWA UŻYTKOWNIKA

1. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła.

2. W zakresie procesu przetwarzania twoich danych posiadasz uprawnienia:

  • dostępu do danych;
  • sprostowania danych;
  • usunięcia lub ograniczenia przetwarzania;
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;

3. Jeśli masz konto użytkownika albo dodałeś komentarze w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz również zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to żadnych danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

4. W przypadku chęci zmiany lub usunięcia swoich danych kontaktowych skontaktuj się z nami telefonicznie lub mailowo. Administrator serwisu zmodyfikuje lub usunie dane na Twoją prośbę możliwie jak najszybciej po wyrażeniu takiej prośby.

XV. CZY MAM DOSTĘP DO SWOICH DANYCH OSOBOWYCH

Tak, masz dostęp do wglądu i zmiany swoich danych osobowych. Jeśli jesteś zarejestrowany w serwisie w panelu klienta, w zakładce MOJE KONTO możesz zarządzać nimi. Jeśli jeszcze nie jesteś klientem zarejestrowanym, możesz napisać do nas na maila, a my udzielimy Ci wszystkich niezbędnych informacji.

XVI. BEZPIECZEŃSTWO DANYCH OSOBOWYCH

1. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego.

2. Szanujemy prawo do prywatności i dbamy o bezpieczeństwo danych. W tym celu używany jest m.in. bezpieczny protokół szyfrowania komunikacji (SSL). Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi – ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego. Protokół SSL szyfruje, uwierzytelnia i zapewnia integralność wiadomości. Po zalogowaniu (połączeniu się z bezpieczną stroną WWW) użytkownik jest o tym informowany. W adresie strony http zamienia się na https, a na prawej dolnej stronie paska przeglądarki Internet Explorer pojawia się symbol kłódki. W przeglądarkach Firefox i Opera symbol kłódki pojawia się na pasku nawigacji. Klikając w symbol kłódki sprawdzisz tożsamość serwera którego autentyczność potwierdza certyfikat Let’s Encrypt Authority X3. Dodatkowo dane są zabezpieczone przez dwuskładnikowe logowanie, zabezpieczające przed niepożądanym logowaniem.

3. Informujemy, że w ramach Serwisu mogą zostać zamieszczone zewnętrzne linki umożliwiające jego Użytkownikom bezpośrednie dotarcie do innych stron internetowych bądź też podczas korzystania z Serwisu w Państwa urządzeniu mogą być dodatkowo umieszczone pliki Cookies pochodzące od innych podmiotów w szczególności od dostawców takich jak: Facebook, Twitter, Google+, w celu umożliwienia Państwu skorzystania z funkcjonalności Serwisu zintegrowanych z tymi serwisami. Każdy z dostawców określa zasady korzystania z plików Cookies w swojej polityce prywatności w związku z czym nie mamy wpływu na prowadzoną przez dostawców politykę prywatności oraz wykorzystywania plików Cookies. Ze względów bezpieczeństwa zalecamy, aby przed skorzystaniem z zasobów oferowanych przez inne strony internetowe lub serwisy, każdy Użytkownik zapoznał się z dokumentem dotyczącym polityki prywatności oraz wykorzystywania plików Cookies, jeżeli zostały one udostępnione, a w razie ich braku skontaktował się z administratorem danej strony lub serwisu w celu uzyskania informacji w tym zakresie. 

XVII. W JAKI SPOSÓB KOMUNIKUJEMY SIĘ Z TOBĄ?

Wysyłamy do Ciebie informacje drogą mailową w formie newsletterów lub ofert handlowych bezpośrednio od naszego Działu Sprzedaży, pocztą e-mail oraz pocztą tradycyjną. Możemy się komunikować również za pomocą newslettera. W razie potrzeby kontaktujemy się telefonicznie (w przypadku podania numeru kontaktowego) w przypadku złożenia zamówienia, celem pozyskania informacji z nim związanych. Ma to na celu przyspieszenie realizacji zamówienia.

XVIII. WYKORZYSTANIE PLIKÓW COOKIES

Serwis, zgodnie z art. 173 Ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne, korzysta z plików Cookies stanowiących dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika. Pliki Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki Cookies wykorzystywane są w celu:

  • ułatwienia Użytkownikowi korzystania z Serwisu podczas jego przeglądania;
  • umożliwienia funkcjonowania elementów Serwisu takich jak: koszyk, zmiana języka, obsługi ustawień Użytkownika itp.
  • umożliwienia funkcjonowania elementów Serwisu takich jak: koszyk, zmiana języka, obsługi ustawień Użytkownika itp.
  • późniejszego skojarzenia Użytkownika w przypadku ponownego połączenia Serwisu z urządzeniem na którym zostały zapisane;
  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do określonych preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb Użytkownika;

W ramach Serwisu wykorzystujemy następujące rodzaje plików Cookies:

  • „sesyjne” – przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej;
  • „stałe” – przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików Cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika;
  • „wydajnościowe” – umożliwiają zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  • „niezbędne” – umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu;
  • „funkcjonalne” – umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika;
  • „własne” – zamieszczane przez Serwis;
  • „zewnętrzne” – pochodzące z witryny zewnętrznej niż Serwis;

Informacje w żaden sposób nie są łączone z danymi osobowymi Użytkownika Serwisu i nie są wykorzystywane do określenia tożsamości Użytkownika. Zakres informacji zbieranych automatycznie zależy od ustawień przeglądarki internetowej Użytkownika. Użytkownik powinien sprawdzić ustawienia swojej przeglądarki, aby dowiedzieć się jakie informacje są udostępniane przez przeglądarkę automatycznie lub w celu dokonania zmiany tych ustawień. W tym celu zalecamy zapoznanie się z treścią „Pomocy” używanej przeglądarki internetowej.

Ujmując szerzej, jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku. Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę. Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję Pamiętaj mnie, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte. Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies uniemożliwi korzystanie ze stron internetowych Serwisu.

Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

Zmiana warunków przechowywania lub otrzymywania plików cookies jest możliwa poprzez konfigurację ustawień w przeglądarkach internetowych, np.:

Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych tj. przeglądarka internetowa, zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików Cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików Cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików Cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja stosowanej przez Użytkownika przeglądarki internetowej.

Jeśli Użytkownik nie chce otrzymywać plików Cookies, może zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Jednak wyłączenie obsługi plików Cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa lub utrzymania preferencji Użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach także uniemożliwić korzystanie z Serwisu.

XIX. OSADZONE TREŚCI Z INNYCH WITRYN

1. Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

2. Te witryny mogą zbierać informację o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

XX. ANALIZA STATYSTYK

W procesie analizy statystyk pomaga nam Google Analytics, JetPack oraz Google Search Consol. Zachęcamy do zapoznania się z polityką prywatności tych Firm.

XXI. GDZIE MOŻESZ ZŁOŻYĆ SKARGĘ?

Skargi można kierować w chwili obecnej do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO).

XXII. POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały.

2. W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji – nasze dane znaleźć można w zakładce – KONTAKT.